Hírek

2020.10.02.

Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény hatályon kívül helyezte a reklámhordozók építményadó kötelezettségét. Ez 2020. július 15-én lépett hatályba. Ez Pomáznak 2,6 millió forint adóbevételt jelentett. A törvény értelmében ezt az adónemet meg kell szüntetni.

Pomáz város önkormányzata az üzletek éjszakai nyitvatartását helyi rendeletben szabályozza. A rendelet kimondja, hogy a szeszes italt forgalmazó kis és nagykereskedő üzletek 22 óra és 06 óra között nem tarthatnak nyitva. Ezt a rendeletet módosítaná úgy az önkormányzat, hogy amennyiben az üzemeltető a szeszes ital árusítást 22 óra és 06 óra között szünetelteti, akkor nyitva tarthat. A vásárlókat az üzletbejáratánál elhelyezett felirattal tájékoztatni köteles a szeszes ital forgalmazásának szüneteltetéséről.

A testület megalkotta a lakhatási támogatás céljára fordítható forrásról szóló rendletét. A rendelet célja, hogy javítsa Pomáz Városában, a nehezen betölthető közfeladatot ellátó munkakörökben dolgozók lakhatásának támogatását.

A koronavírus járvány alatt megszűnt a helyi kis buszjárat, mivel zárva voltak az óvodák, iskolák, az idősek pedig nemigen mozdulhattak ki otthonukból. A helyi kisbusz újraindításával kapcsolatosan a Volánbusz Zrt.-vel tárgyalás folyik, mivel a vállalkozó a továbbiakban nem kívánja üzemeltetni a járatot.  Remények vannak arra, hogy hamarosan újra indulhat a járat egy kibővített útvonalon.

Pomáz Város önkormányzata 2020. január 1-vel, a Pomáz Barátai Társaságot bízta meg az Értéktár  gondozásával. A hungarikum törvény szerint az értéktári munka hírünket viszi a világba, megismerése növeli a helyi lakosság identitás tudatát, segíti a közösségé szerveződést és az ifjúság helyismereti oktatását.

A pomázi kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2015-ben jött létre Sarkadi Attila elnök vezetésével.  2020. május 3-án azonban Sarkadi Attila lemondott elnöki tisztéről ezért  új elnököt kellett delegálni.

A járványügyi adatok nyomon követése alapján, Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatással kezdődött az iskola. Ugyanakkor a köznevelésnek is fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre.  A 2020/2021. tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet minden oktatási intézmény megkapta. Az intézkedési terv kitér a tanév előtti fertőtlenítésre és takarításra, a kézmosás, távolságtartás, maszkviselés szabályaira, a rendezvények megszervezésére és még sok minden másra. Ezek ismeretében indult el a három pomázi általános iskolában a tanítás.

3 éve alakult nagyrészt a Ferencváros az Újpest, a Vasas, a Kispest, az MTK, illetve néhány alacsonyabb osztályú klub szurkolóiból a „Szurkolók az állatokért” csoport. Ma már egy non-profit kft. rendes számlaszámmal. Napjainkban 14 városban vannak jelen. Mottójuk, minden megmentett kisállatnak joga van egy jobb élethez, szerető gazdához, aki foglalkozik vele, megfelelően tartja és tiszteli. Az elmúlt hónapokban a Pomáz és környéki civilek életre hívták a pomázi csoportot is.  A szervezet szeptember 6-án, egy jótékonysági sport nap alkalmával mutatkozott be a közönségnek. A rendezvény helyszíne a pomázi Futballpálya volt.

Szeptember 23.-a Pomáz Napja, hogy miért? A néphagyomány úgy tartja, hogy 1845-ben e napon járt Petőfi Sándor Pomázon és barátaival megmászta az „irdatlan meredek” Kő-hegyet. Pomáz várossá válása óta mindig a dátumhoz legközelebb eső hétvégén ünnepli e napot. A koronavírus járvány azonban ebbe is beleszólt. Az idén eltérve a hagyományoktól Pomáz Napjából, Pomáz Hete lett. Ugyanis a járványhelyzethez igazodva, miszerint 500 főt befogadó rendezvényt nem lehetett rendezni, sok kicsi és más-más helyszínen kerültek megvalósításra a programok. A nyitó rendezvénynek a Művelődési ház parkja adott helyet. Itt lépett fel a Vujicsics együttes és Mészáros Tibor handpan koncertjét is itt hallhatta meg a közönség. .A helytörténeti gyűjtemény udvarán a Pomáz Barátai Társaság, a Szent István parkban a Szita, a Bon-bon kávézó és az Ökokör, a Klisza dombon a Honalapítási egyesület és a Magyarok Szövetségének pomázi csoportja, a Pilisi Nemzeti Keresztény Egyesület a Magyar Várban talált helyszínt rendezvényének. A Kastély udvara az Opánke tánccsoportnak adott helyet, a kastély terme pedig egy előadás sorozattal várta és várja a vendégeket. Volt bőven kikapcsolódási lehetőség és még nincs vége. A Pomáz hete rendezvénysorozat ugyanis szeptember 19.-től szeptember 27-ig tartott.


tovább
  • banner1
  • banner2
  • banner3